19.12.2021

Hyvinvointialueet, vaalit ja mitä niistä pitää tietää?

Aluevaalien äänestysprosentti uhkaa jäädä hyvin matalaksi. Tuoreen Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselytutkimuksen perusteella vain reilu neljäkymmentä prosenttia äänioikeutetuista olisi menossa uurnille. Kaikkien äänestämistä harkitsevien olisi hyvä huomata, että esimerkiksi Varsinais-Suomen hyvinvointialueen budjetti tulee olemaan suurempi kuin alueen kuntien vuodesta 2023 eteenpäin. Tämän lisäksi ensimmäiset luottamushenkilöt valitsevat tulevan hyvinvointialueen viranhaltijat, strategian, päättävät budjetista, tietojärjestelmien tuottajatahoista jne. Tulevat päättäjät luovat toimintatavat, muokkaavat käytännöt, joilla tehdään priorisointeja, ja päättävät soteasemien sijainneista ja palveluista, etäpalveluista, palveluautoista ja monesta monesta muusta asiasta.

Tulevan hyvinvointialueen henkilöstön palkoista ei luottamushenkilöt päätä, ne sen sijaan päätetään työmarkkinaneuvottelujen pohjalta tehtyjen sopimusten pohjalta. Toisaalta resursointi ja sen kohdentaminen kuuluu maakuntavaltuuston tehtäviin. Pelkästään 41 tietojärjestelmän yhteensovittaminen, kuntien tekemien tuhansien sopimusten siirtäminen ja uudelleen sopiminen maakunnan kanssa jne on työlästä ja kallista. Ja mitä nämä uudistukset tulevat lopulta maksamaan ja ne saisivat maksaa, jotta rahoitusta olisi hoitajiin, sosiaalityöntekijöihin, lääkäreihin ja pelastajiin. Miten vaikkapa kuntien omistukseen jäävien kiinteistöjen huolto, siistiminen järjestetään, miten ruokahuolto palvelujen piirissä oleville toteutetaan ja miten sopimuspalokuntien toiminta turvataan ja lukematon määrä yksittäisiä asioita, joista päätetään vuoden 2022 aikana. Ja valmista siis olisi oltava vuoden 2023 alussa.


Nämä ensimmäiset aluevaalit ovat tärkein vaali kaikista tulevista aluevaaleista. Tammikuun vaalien jälkeen luottamusta äänestäjiltä saaneista luottamushenkilöistä muodostuu aluevaltuusto, hallitus ja lautakunnat. On siis hyvin olennaista, että varsinaissuomalaisten edustajiksi valikoituu henkilöitä, joilla on kykyä ja ymmärrystä hoitaa yhteisiä asioita. 


Varsinais-Suomeen on tehtävä ihmislähtöinen ja kustannukset kurissa pitävä hyvinvointialueen toimintaympäristö ja päätöksenteko. Järkevästi ja tarkoituksenmukaisesti rahaa käyttävä hyvinvointialue, on kallista erikoissairaanhoitoa tarvitsevien sekä kaikkein heikoimmassa asemassa olevan varsinaissuomalaisen etu ja turva.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä äänestäjän pitäisi vielä tietää ennen vaalipäivää?

Tiistaina päättyi ennakkoäänestys, joka aluevaaleissa oli vain viikon mittainen. Äänensä on antanut noin 26 prosenttia äänioikeutetuista. Ku...