12.1.2022

Pelastustoimi Varsinais-Suomen hyvinvointialueella

Näistä vaaleista on puhuttu paljon sote-vaaleina. Vaaleissa valitut luottamushenkilöt kuitenkin päättävät myös pelastuksesta ja ensihoidosta. Meistä jokainen tietää, ettei vahinko tule kello kaulassa, onnettomuuden sattuessa avun tulisi tulla paikalla mahdollisimman nopeasti. Mieluummin minuutissa kuin tunnissa. Varsinais-Suomessa pelastus on jo nyt osaltaan organisoitunut maakunta-tasoisesti ja näin on ollut jo vuodesta 2004. Pelastustoimen järjestäminen siirtyy kunnilta hyvinvointialueille vuoden 2023 alusta, pl Helsinki. Tavoitteena tässä yhteydessä on parantaa pelastustoimen palveluja hyvinvointialueilla, varmistaa pelastustoimen ja terveydenhuollon välinen synergiaetu, sekä lisätä pelastustoimen ja sosiaali- ja terveystoimen tiivistä keskinäinen yhteyttä ensihoidossa. Lisäksi pelastustoimi uudistuu sekä sisällöllisesti että hallinnollisesti uudistuksen yhteydessä, joka tarkoittaa muiden muassa tutkintojen ja koulutuksen uudistamista, tiedolla johtamisen lisäämistä sekä hätäkeskustoiminnan kehittämistä. Pelastustoimi jaetaan ennaltaehkäisyyn, pelastustoimintaan, väestönsuojeluun ja näihin tehtäviin varautumiseen. Kysymyksessä on siis monitahoinen arjen turvaan liittyvä kokonaisuus ja vaikka euromääräisesti kyse ei ole merkittävästä osasta koko uudistuksessa, se on sitäkin tärkeämpi onnettomuuden tai vaikkapa sairauskohtauksen sattuessa.


Maanantaina, toisen aluevaaliehdokkaan Laura Yli-Arvelan kanssa, saimme tiiviin tietopaketin ja esityksen Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Juha Virrolta. Hän kuvasi nykytilaa ja kertoi valmistelutyön olevan hyvällä tolalla, joskin töitä riittävän, jotta hyvinvointialue voisi aloittaa toimintansa vajaan vuoden päästä myös pelastuksen ja ensihoidon osalta. Virto korosti lähipalvelunäkökulmaa pelastustoimessa sekä ensihoidossa. Keskeinen, erityisesti kaupunkien ulkopuolella, on VPK -toiminta. Toisaalta myös kaupungeissa sopimuspalokunnat osallistuvat hälytystehtäviin. Varsinais-Suomessa on alueellisesti kattava ja tiivis VPK-verkosto, jossa toimii osaava ja sitoutunut henkilöstö valmiudessa. Virto nostikin virtuaalisesti palokypärän heille palaverissamme. Avun olisi jatkossakin oltava lähellä ja resurssit on tältä osin turvattava sekä vasteaikojen pysyttävä lyhyinä. 

 

Aluevaltuustot päättävät itsenäisesti siitä, mikä toimielin päättää pelastustoimea koskevista asioista hyvinvointialueella. Aluevaltuuston päätettäviksi kuuluvat myös lain mukaan tietyt pelastustoimea koskevat asiat kuten palvelutasopäätös. Hyvinvointialueilla on itsehallinto, mutta paikallisen toiminnan lisäksi pelastustoimella on alueellista ja valtakunnallista toimintaa, joka edellyttää yhtenäisiä valtakunnallisia järjestelmiä. Pelastustoiminnan hoitaminen suuronnettomuuksissa kuten laajoissa maastopaloissa edellyttää yhdenmukaisia ja hyvin yhteen toimivia pelastustoimen järjestelmiä. Vain organisaatioita ja hallinnon rakenteita muuttamalla ei voida saada vaikuttavuutta, ellei tavoite, ymmärrys tarpeista ja visio ole oikea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä äänestäjän pitäisi vielä tietää ennen vaalipäivää?

Tiistaina päättyi ennakkoäänestys, joka aluevaaleissa oli vain viikon mittainen. Äänensä on antanut noin 26 prosenttia äänioikeutetuista. Ku...